Oct 31, 2009

Zumra artik 9 Aylik!!!!

Guzel Zumram gun be gun buyuyor tabi bunu bizden daha cok arkadaslarimiz fark ediyor cunku biz surekli gordugumuzden tam farki fark edemeyebiliyoruz...Evet artik 9 aylik oldu. Bu ay biraz hastaliklarla gecti:( Genelde ogrendigim kadariyla 9. ay bebegin yeni seyler ogrendigi degil de ogrendiklerini pekistirdigi bir donem. Yani bu ay emekleme ve ozellikle tirmanma ve ayakta durma aktiviteleri tavan yapti. Zumra'yi her an her yere tirmanirken gorebiliyorsunuz:)) Hatta o kadar ki acaba bu kiz dagci mi olacak diye dusunmeden edemiyor insan:) Ha bu arada artik alkis da yapiyor benim tatli kizim hem de o kadar tatli oluyor ki yaparken...

Meshuuuur Bouncer'imiz Hakkinda!


Su bouncer da olmasa ne yapardik ya. Uyutma desen onda mama yedirme desen onda Zumra biraz bagli dursun da rahat edelim de onda...Saka bir yana isimize bayagi yaradi gercekten.
Sanirim Turkiye'de anakucagi diyorlar bu tarz seylere. Yeni anne adaylarina siddetle tavsiye ederim ama bizimkisi biraz dik durusluydi o yuzden biraz daha yatay konuma gelebilenler daha kullanilisli olur diye dusunuyorum. Biz parcalayip yazin Turkiye'ye bile goturduk yani sevgili bouncerimizi Balikesir, Siirt gibi guzide sehirlerimizde gezdirdik hatta isi abartip gittigimiz ev gezmelerine, pikniklere bile goturduk:)) Yani Turkiye'nin tozu var hala uzerinde desem yalan olmaz:)

Aslinda ilk etapta itiraf edeyim biraz hayal kirikligina ugradim ben aletin otomatik olarak sallanacagini da umut etmistim ama yine de bebegin asagi dogru agirlik yapmasiyla sallamak cok da zor olmuyor. Bizimkinin onunde sekilde goreceginiz uzere 2 dugme var. Biri tiresim biri de muzik icin. Acikcasi titresimi pek de kullanisli bulmadik ama muzigi bayagi kullandik hatta oldukca bir zaman kulagimda surekli cinliyordu:)

Oct 16, 2009

Bebek nezle oldugunda neler yapilabilir?

Nezle bilindigi uzere viruslerin neden oldugu bir hastalik. Bakteri enfeksiyonlarında etkili olan antibiyotikler ise bu virüslere etki etmezler. Dolayisiyla viruslere karsi en iyi ilac dinlenmek ve istirahat. Bu cumleyi anlatan alan meshur bir soz var "nezle ilac kullanarak 7 gunde, kullanmadan bir haftada gecer". Ama tabi ki iyilesme suresini kisaltmak icin yapilacak bazi seyler var. Bunlari asagida maddeler halince siralayacagim. (Eklemek istediginiz seyler olursa memnuniyetle..)

1- Vucut direncini arttirmak

Bunun icin de yapilabilecek en iyi seylerden biri C vitamini tuketimini arttirmak. Yani bol bol C vitamininden zengin sebze ve meyve tuketimini arttirmak. C vitamini genel olarak portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur.




2- Tuzlu su solisyonu

Tuzlu su burun içindeki ödemin azalmasına ve burun tıkanıklığında azalmaya yardımcı olur. Ayrıca mikropların mekanik olarak temizlenmesini sağlar. Yandaki sprey bildigimiz tuzlu su solisyonunu bebegin burnuna kolayca fiskirtmayi sagliyor. Degisik cesitleri de mevcut.



3- Burun pompasi

Bebekler sumkuremediginden isin en zor kismini tikanikligi acmak olusturuyor. (Cunku bebis birakmiyor ki yapasiniz:)) Bunun icin burun aspiratoru kullanilmasi gerekiyor. Yandaki model Turkiye'deki Nuk markasinin cikardigi bir urun. Baloncugu bastirarak emme kuvveti olusmasi saglanarak tikanikligi acmaya calisiyorsunuz.



4- Oda nemlendiricisi


Yandaki resimde bizim evde kullandigimiz urunu gosteriyorum. Bunlarin soguk ve sicak olmak uzere 2 ana turu var. Biz sicak (warm-mist)olanini tercih etmistik ortami sogutmasin diye cunku cogunlukla kisin kullanilan bir sey bu.


5- Vicks


Bu tarz mentollu seyler solunum sistemini rahatlatiyor. Yanda kendi kullandigim urunu gosteriyorum. Bunu bebegin gogus, sirt ve burun kismina suruyorsunuz.


6- Bol sivi tuketimi

Burun akintisiyla vucut su kaybettigi icin alinan bu sivi kaybedilen bu sivinin yerine konmasina yardimci olur. Bu normal su seklinde olabilecegi gibi meyve suyu seklinde de olabilir.


7-Tavuk suyu corba

Tavuk çorbası burundaki salgının kıvamını azaltarak, tıkanıklığı gideriyormus. Ayrıca özellikle sıcak tavuk çorbası salgı üretimini artırır, hapşırma ve sümkürme yoluyla mikropların vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.




8- Bebegin yataginin altina kitap koyarak bas kisminin yukarida kalmasini saglamak. Boylece akintinin genze kacmasini bir derece onlemis oluyorsunuz.

9- Hijyen ve Havalandirma

Evdeki herkesin hijyene cok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Eller mumkunse surekli yikanmali. Yikanamadigi durumlarda antibakteryel jeller kullanilmali. Ortam ise surekli havalandirilmali. Cunku basik havasiz ortamlarda mikroplar cok daha rahat ureyebiliyorlar.


Onemli Not: Yukarida belirtilenler basit anlamdaki nezle icin bir anlam tasiyabilir. Ates, oksuruk
ve burun akintisinin renk degistirdigi durumlarda beklenilmeden doktora muracaat edilmelidir.










Nezle olduk:((

Bu sefer uzucu bir haberle huzurlarinizdayiz. Minik Zumram nezle oldu. Ama hemen belirteyim ki Allaha sukur su an artik iyilesme asamasinda. Bunun ne derece icler acisi bir sey oldugunu ancak bebegi nezle olan anneler anlayabilir. Daha sumkurmesini bilemeyen kucucuk bebegin nefes alamamasi o yuzden uyuyamamasi gercekten cok uzucu. Boyle bir durumda sumkurmek gibi cok basit bir seyin ne kadar da buyuk bir nimet oldugunu anlayabiliyor insan. Tabi bu nezle dogal olarak bana da gecmis bulunuyor. Ne diyelim Allah annesine de kizina da acil sifalar versin:)) Amin

Oct 9, 2009

8 aylik bebek neler yiyebilir?


Ortalama olarak 4 ogun ek gida yiyebilir. Bunlar: sabah kahvaltisi, oglen sebze corbasi, aksam yemegi ve bir de yatmadan once gece karni tok olsun da uyanmasin yemegi:)) Tabi bunun yaninda bir de emzirmeye devam edebilirsiniz.


Kahvalti:
Ilk zamanlarda sadece baby cereal ile baslanabilir (yukaridaki resimde gorulebilir). Pakette satilan yulaf ezmesini andiran pirinc, yulaf ve karisik seklinde satilan bir sey bu. Bazen suyla bazen de meyve suyuyla karistirarak boza kivamina getiriyorsunuz. 8.aydan itibaren dortte bir yumurtanin sarisi, tuzu alinmis peynir ve 2 cay kasigi pekmez ve ufalanmis bebe biskuvisi konabilir.

Oglen Sebze Corbasi:
Sebze corbasinin icine her sey konabilir. Bezelye, havuc, brokoli, ispanak, karnibahar, patates, pirasa, sogan, kabak, maydanoz, evtarhanasi, pirinc. Yani kisacasi puresi yapilabilen hemen hemen her seyi degisik kombinasyonlar halinde koyabiliyorsunuz. Tabi hic tadina bakmadan yedirmenizi tavsiye ederim!

Aksam yemegi:
Bazen sadece meyve puresi bazen meyve puresi + ufalanmis bebe biskuvisi, bazen de bebekler icin ozel vitaminli pirinc unundan hazirlanmis muhallebi verilebilir. Bu muhallebiyi biraz sulu hazirlayip baby cerealdan da katilabilir. (Not: ABD'de muz, elma, seftali, armut ve erik seklinde meyve pure cesitleri var. Bunlar birer kullanimlik sekilde satiliyor.)

Gece yemegi:
Evde yapilan yogurt verilebilir ancak ayrica yogurt meyve puresiyle karistirip meyveli yogurt seklinde de verilebilir.

Iste size potansiyel 1 gunluk menu...Sevgiler

Oct 2, 2009

8.ayini bitiren Zumracik neler yapabiliyor acaba?



Canim kizim benim, ben annesi oldugum icin mi yoksa zaten oyle mi bilmem ama sanki gun be gun daha da tatlilasiyor. Aslinda yeni annelere kucuk bir ipucu, anne oldugunuzu ilk zamanlarda pek hissetmezseniz uzulmeyin, bebeginiz buyuyup serpildikce size gulumseyip, size sarilmaya basladikca o duyguyu tum benliginizle hissedeceginizden emin olabilirsiniz. Sanirim bu duygu ilk defa "anne" sozunu duyunca en ust seviyeye cikacak herhalde (Let's see):))


Murat 124 seklinde baslayan emekleme yolculugu su an mercedes'e terfi etti:)) Yani bir hizlandi bir hizlandi, banyonun kapisini acik gormesin bir bakiyorsun oraya isinlaniveriyor!! Surekli yeni bir seyler kesfetmek istiyor. Evde ellemedigi pek bir sey kalmadi sanirim. Yere herhangi bir sey dusse de bulamazsaniz haber verin Zumrayi getireyim o bulur:)) Bir de herhangi bir yerin tozlandigini onun minik el izlerinden anlayabilirsiniz:)))


Canimcim artik ayaklarinin uzerinde de daha rahatlikla durabiliyor. Hatta bir yere mesela yataginin kenarliklarina tutunup ayaga kalkabiliyor. Onun icin tutunabilecegi her yer kalkmak icin bir neden.


Bir diger onemli gelisme de ingilizce tabiriyle "sit up" yani emekleme ya da yatma pozisyonundayken oturma pozisyonuna gecebiliyor. Ama bir gorseniz o kadar komik yapiyor ki bu isi. Once bir yamuluyor:) sonra bir bakmissiniz oturuvermis.


Diger bir gelisme de bas ve isaret parmagiyla bir seyi tutabiliyor olmasi. Bu da bir sey mi demeyin bu ozellik insanlari hayvanlardan ayiran onemli bir ozellikmis.


Aklima gelen son gelisme de beni artik resmen ve alenen taniyor olmasi...

Birkac dusunce iste...

Zaman cok cabuk geciyor. Her bebek maximum 1-2 ay farkla ayni fiziksel gelisim cizgisini gosteriyor. Peki ya manevi-ruhsal gelisim?? Bebegin daha anne karnindayken aslinda etrafinda olup biteni algiladigi dusunuluyorsa dogduktan sonra yaninda olup bitenlere kayitsiz kalmasi dusunulemez. Hele hele 8. ve 9. aylardan sonra artik iyiyi dogruyu yavas yavas ogrenme vakti geliyor. O yuzden artik aileye cok is dusuyor. Bu yuzden bu konu beni bazen oldukca dusunduruyor. Acaba cocuguma gereken "olcu"deki terbiyeyi ve guzel ahlaki verebilecek miyim?? Serbestlik ve kisitlamadaki olcuyu en uygun sekilde tutturabilecek miyim? Benim her zaman inandigim bir soz vardir "Cocuk yetistirmek bir sanattir". Cunku hayatta her seyde denge, yani iki uca kacmamak cok onemliyken dunyaya sanki elinizdeki bir hamurla oynayarak bir insan yetistirmek soz konusu oldugunda bunun onemi sanirim en ust noktaya cikar. Dolayisiyla guzel cocuk yetistirmek de dunyanin en tatli ama bir o kadar da sorumlulugu en agir isi olsa gerek....