Oct 26, 2010

Yeni bir ask dogdu:Zumra ile Sut!


Evet Zumosum sutu cok ama cok sevmeye basladi bugunlerde. Gorseniz nasil tarif ettigini, o kadar tatli oluyor ki...Henuz sut diyemediginden agzini, hani cok tatli bir sey yediginizde dudaklarinizi sapirtdatirsiniz ya iste ondan yapiyor icmek istedigi zaman:)) Biraksaniz tum gun icecek. Tabi ki sutu sevmesi cok guzel ama sonucta her seyin oldugu gibi kalsiyumun da fazlasi zarar oldugundan bazen sut saklama operasyonu duzenleyebiliyoruz evde:))

Aslina bakarsaniz hemen hemen birkac ay oncesine kadar sutu pek sevmiyordu. Suyu bile ona tercih ediyordu. O zamanlar emzirmeye devam ettigim icin bunun uzerinde cok durmuyordum. Ama sonralari sute kesinlikle alismasi gerekiyordu. Sonra aklima biberonu kullanmak geldi. Biberonlari bayagi olmustu kaldirali ama tekrar indirip, guzelce temizledim. Ve sonuc tahmin ettigim gibi oldu. Biberonla verdigimde bu cok hosuna gitti. O gun bugundur uyumadan once sutunu biberonla iciyor. Sadece sutu boyle ictigi icin dislerine olumsuz bir etki birakacagini sanmiyorum. Simdilik biberonla devam edecegiz gibi gozukuyor cunku bu uykuya da kolay dalmasini sagliyor. Cocugu sutu sevmeyen anneler kesinlikle denemeli!

Oct 21, 2010

Ilk uc kelimeli cumle: Cici Anneanne Geldi

Evet Zumram ilk defa uc kelimeli cumle soyledi. Bu olay sevindigi bir olay uzerine oldu:) Ne dedi peki: Cici Anneanne geldiiii. Evet annenemiz Zumraya bakmak icin tekrar bizimle. Zumra da o kadar sevindi ki surekli kendi kendine bir seyler soyluyordu...Atlayip zipladi ordan oraya kosturdu. Anneane geldi, anneanne geldiii deyip duruyordu. Cok hosuma gitti sanki buyumus gibi geldi birden. Her ne kadar dediklerimizin cogunu anliyor olsa da ondan da bir seyler duymak o kadar guzel bir duygu ki...Yavas yavas kizimla iletisimimiz tekten cift yonluye geciste son duragina gelmek uzere.

Bu arada onceki yazimda bahsettigim babasini her sey pahasina bana tercih etmesi geciyor gibi. Ne yalan soyleyim seviniyorum:)) Dun gece ilk defa uyurken benim yaninda olmami tercih etti...(Shhssh babamiz duymasin:))

Oct 17, 2010

Mama sandalyesi gerekli midir?


Bu soru mama sandalyesi almadan once kendime sordugum soruydu. Cunku karsiniza o kadar cok cesit sunuluyor ki hangisine gercekten ihtiyaciniz var sasiriyorsunuz. Sonucta herkes yavrusu icin en guzelini istedigi icin "yemedim yedirdim, giymedim giydirdim" modunda her seyi ama her seyi almak istiyorsunuz:)) Tabi burda yine dengeli hareket devreye giriyor ve basa donuyorsunuz "Bu gercekten gerekli mi?"

Tabi bu soru da yeterli olmuyor. Cunku dedigim gibi cok fazla cesit var. Mesela kumasinin kalitesine, onundeki tepsinin cikip cikmamasina, arkaya yatip yatmamasina, yuksekliginin ayarlanip ayarlanamasina, cocuk tepindigi zaman sukunetini koruyup devrilip devrilmemesine ve tabi markasina gore fiyat oldukca degisiyor.

Zannedersem Zumra 5 aylik falandi biz aldigimizda (bakiniz: resim). Gerekli oldugunu dusunerek almistim ve yanilmamisim. Neredeyse minik kusum 2 yasina girecek hala tam randuman kullaniyoruz. Hem de kumasi cok kaliteli oldugu icin yikandigi zaman hicbir leke kalmiyor dolayisiyla yepyeni duruyor. Ondeki ana tepsinin uzerinde bir tane de cikip makinede yikanabilen kucuk tepsi var (mavi renkli olan). Dolayisiyla ne kadar tepsi batarsa batsin onu aldiginizda ortalik temizleniveriyor hemen.

Ilk kati gidaya gectiginiz donemden itibaren hatta biberonla mama verenler icin daha da erken donemden itibaren kullanilabilir. En onemli faydasi cocugun fazla kipirdamasina izin vermediginden zaten elleriniz yemek, kasik, peceteyle dolu oldugundan bir de minik kuzuyu sabit tutmak icin cabalamiyorsunuz. Biraz daha buyuyunce de cocuklar genelde kendi baslarina yemek istiyor her seyi. Ben de Zumrayi oturtuyorum sonra da plastik tabagin icine yemegi parcalayarak koyuyorum eline bir catal, artik kendi kendine doke saca yiyor:)) Hatta bazen mama sandalyesini altina da bir ortu seriyorum o zaman topitopum tamamen istedigi sekilde yemekte ozgur oluyor...

Oct 6, 2010

Bebegim ne kadar uyumali? Ve 2 puf nokta!



Uyku vakti yine bebekten bebege degisen bir durum, bazi cocuklar uykuyu severken bazilari uyumamak icin asiri bir direnc gosterebiliyor. Ama genel bir sema olmasi acisinda asagidaki tabloyu koyuyorum. Gordugunuz kadariyla 18 ayliktan itibaren bebegin gunduz uykusu 1e dusuyor. Bizde de aslinda dogal surecinde aynen boyle oldu. Su siralarda anneanne ve babaanne donemlerinden kalma ayakta sallama aliskanligini birakmaya calisiyoruz. Yaninda biraz yatarak Zumra bebegi kucaginda uykuya dalmaya basladi. Insallah boyle devam eder.

Bu arada ilginctir ki cocukken herhangi bir objeye bagimli olanlar olmayanlara gore daha basarili ve yaratici oluyorlarmis. Bu hayali arkadas hayal kurma yetilerini gelistiriyormus. Ben ise tam tersi bir seye baglanmasinin yanlis oldugunu dusunmustum. Zumranin favorisi ise pembe yumusak bir bebek.

Bir de yine bence oldukca onemli bir nokta su ki yatarken sut ya da meyve suyu seklinde biberonla yatirmak disler hatta kulaklar acisindan cok olumsuz sonuclar dogurabiliyormus. Hatta bu bagimlilik yaratacagindan gecenin bir vakti bile uyansa baska bir bibebron olamdan uyuyamiyormus o yuzden sanilanin aksine uzmanlar hic tavsiye etmiyor. Ben de kendi kendine uyumayi ogrenmesi acisindan bu aralar buna alistirsam mi diye dusunyordum bunu ogrendigim iyi oldu...

AGE

Approx. amount of sleep needed:

Newborn

16 to 20 hours per day

3 weeks

16 to 18 hours per day

6 weeks

15 to 16 hours per day

4 months

9 to 12 hours plus two naps (2 to 3 hours each)

6 months

11 hours plus two naps (1 1/2 to 2 1/2 hours each)

9 months

11 to 12 hours plus two naps (1 to 2 hours each)

1 year

10 to 11 hours plus two naps (1 to 2 hours each)

18 months

13 hours plus one or two naps (1 to 2 hours each)

2 years

11 to 12 hours plus one nap (2 hours)

3 years

10 to 11 hours plus one nap (2 hours)

4 to 5 years

10 to 12 hours. Usually no nap.