Oct 16, 2009

Bebek nezle oldugunda neler yapilabilir?

Nezle bilindigi uzere viruslerin neden oldugu bir hastalik. Bakteri enfeksiyonlarında etkili olan antibiyotikler ise bu virüslere etki etmezler. Dolayisiyla viruslere karsi en iyi ilac dinlenmek ve istirahat. Bu cumleyi anlatan alan meshur bir soz var "nezle ilac kullanarak 7 gunde, kullanmadan bir haftada gecer". Ama tabi ki iyilesme suresini kisaltmak icin yapilacak bazi seyler var. Bunlari asagida maddeler halince siralayacagim. (Eklemek istediginiz seyler olursa memnuniyetle..)

1- Vucut direncini arttirmak

Bunun icin de yapilabilecek en iyi seylerden biri C vitamini tuketimini arttirmak. Yani bol bol C vitamininden zengin sebze ve meyve tuketimini arttirmak. C vitamini genel olarak portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur.




2- Tuzlu su solisyonu

Tuzlu su burun içindeki ödemin azalmasına ve burun tıkanıklığında azalmaya yardımcı olur. Ayrıca mikropların mekanik olarak temizlenmesini sağlar. Yandaki sprey bildigimiz tuzlu su solisyonunu bebegin burnuna kolayca fiskirtmayi sagliyor. Degisik cesitleri de mevcut.



3- Burun pompasi

Bebekler sumkuremediginden isin en zor kismini tikanikligi acmak olusturuyor. (Cunku bebis birakmiyor ki yapasiniz:)) Bunun icin burun aspiratoru kullanilmasi gerekiyor. Yandaki model Turkiye'deki Nuk markasinin cikardigi bir urun. Baloncugu bastirarak emme kuvveti olusmasi saglanarak tikanikligi acmaya calisiyorsunuz.



4- Oda nemlendiricisi


Yandaki resimde bizim evde kullandigimiz urunu gosteriyorum. Bunlarin soguk ve sicak olmak uzere 2 ana turu var. Biz sicak (warm-mist)olanini tercih etmistik ortami sogutmasin diye cunku cogunlukla kisin kullanilan bir sey bu.


5- Vicks


Bu tarz mentollu seyler solunum sistemini rahatlatiyor. Yanda kendi kullandigim urunu gosteriyorum. Bunu bebegin gogus, sirt ve burun kismina suruyorsunuz.


6- Bol sivi tuketimi

Burun akintisiyla vucut su kaybettigi icin alinan bu sivi kaybedilen bu sivinin yerine konmasina yardimci olur. Bu normal su seklinde olabilecegi gibi meyve suyu seklinde de olabilir.


7-Tavuk suyu corba

Tavuk çorbası burundaki salgının kıvamını azaltarak, tıkanıklığı gideriyormus. Ayrıca özellikle sıcak tavuk çorbası salgı üretimini artırır, hapşırma ve sümkürme yoluyla mikropların vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.




8- Bebegin yataginin altina kitap koyarak bas kisminin yukarida kalmasini saglamak. Boylece akintinin genze kacmasini bir derece onlemis oluyorsunuz.

9- Hijyen ve Havalandirma

Evdeki herkesin hijyene cok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Eller mumkunse surekli yikanmali. Yikanamadigi durumlarda antibakteryel jeller kullanilmali. Ortam ise surekli havalandirilmali. Cunku basik havasiz ortamlarda mikroplar cok daha rahat ureyebiliyorlar.


Onemli Not: Yukarida belirtilenler basit anlamdaki nezle icin bir anlam tasiyabilir. Ates, oksuruk
ve burun akintisinin renk degistirdigi durumlarda beklenilmeden doktora muracaat edilmelidir.










No comments:

Post a Comment