Nov 15, 2011

Ne Terrible Two, Ne Horrible Three, O benim Tatli mi Tatli Minik Ergenim


Minik ergenlik tabirini pedagog Adem Gunes Beyden ogrendim. Aslinda hosuma da gitti bu cunku Amerikalilarin dedikleri "terrible two" ya da "horrible three" den kulaga cok daha iyimser geliyor:) Hepimiz zaten ergenlik donemini biliriz iste bu 3 yas donemi de onun minik versiyonu. Sanirim en belirgin ozelligi: PAY-LA-SA-MA-MA. Adem beyin soyledigine gore bu gayet normal bir surec, yani buyumenin getirdigi bir sey. Ve diyor ki bu donemde bunun aksine ne soylerseniz cocugu hayal kirikligina ugratmis olursunuz. Yani cocuga soylenen bu senin degil ya da bunu simdi arkadasin oynasin tarzi seyleri cocuk bu donemi geregi kabullenemiyor. Aslinda daha once de bu konuya deginmstim ama fark ettim ki 3 yasa yaklasirken bu iyice belirginlesti. Mesela gecenlerde evimize gelen arkadaslarin cocuklariyla zor anlar yasadik, Zumra oyuncaklarini paylasmak istemedi, cocuk cok paylasilmasi gereken oyuncak da fazlaydi ve uzerine gittikce de daha olumsuz etkisi oldu. Velhasil benim buna o gece bayagi canim sikildi. Sonrasinda radyonun arsivinden Adem beyi dinlerken tam da bu konuya degindi ve beni soyledikleriyle oldukca rahatlatti. En sonunda da dedi ki cocugunuzun bu donemini birakin gerginlikle tebessumle izleyin.

Aslinda cocuga anlatilabilecek birkac seyden bahsetti mesela paylasmanin guzelligi konusunda ama hemen akabinde de bu sozlerin pek bir etkisi olmayacagini da ekledi. Yani cocuk bir sekilde bu donemden geciyor, buyumesinin bir evresi; aynen fizyolojisinin bir evresi olan emekleme gibi. Ve 4 yasa dogru da kendiliginden kayboluyormus hatta tam aksine cocuk bu donemde arkadaslariyla beraber oyun oynamaktan zevk alir duruma geliyormus.

Bu mevzuyu kardesler arasi yas farkina baglayacak olursak, bu yuzden 3 yas farkinin iki kardes arasi icin hic uygun bir zaman olmadigi belirtiliyor. Cunku buyuk kardes paylasmayi en sevmedi doneminde. Yeni kardesin gelmesi ve her seyi onunla paylasacak zorunda olmasi onu kardesine karsi agresiflestirebilirmis bunu da kardesini cimcirmek, sikmak, itmek vs seklinde gosterirmis.

Tabi bu son yazdiklarim sadece duyumlarima dayali bizzat yasamadim, bakalim bizler neler gorecegiz...

2 comments:

  1. Miracik'in o donemlerini merakla bekliyorum :)simdiden inatci bi keci bizimkisi, oglak burcu ya ondan mi acaba? :)


    Bu arada benim kardesimle aramizda tam 24 ay fark var, ama ben kardesimi hic kiskanmamisim annemlerin soyledigine gore. tam da minik ergenligime rastlamis ama acaba hafif mi atlatmisiz bilmiyorum, eskiden boyle ergenlik falan yoktu yeni yeni icatlar cikariyorlar cocuklara :) Emre hastaneden eve ilk geldiginde bana "bak bu senin bebegin" demisler :) ben de onu oyle bi sahiplenmisim ki, "benim" diye kimseye vermiyormusum, uyurken gidip basinda bekliyormusum :) belki Zumracik'ta da bu yontem ise yarar kardes geldiginde insallah :)

    ReplyDelete
  2. Esracim zaman hizli akiyor bazen onceki yazdiklarimi okudugumda hadi ya boyle miydi diyorum kendi kendime. Sen de bir bakmissin Mira kocaman olmus bile.
    Sizin kardesinle aranizda 24 ay varmis bu aslinda kiskanclik donemi degil tam olarak. Yani benim dedigim tam 3 yas civari. Uzmanlar 2 yasi farkini kiskanclikdan dolayi degil de 2.ye hamile kalindiginda ilk cocuk halen emzirilme asamasinda oldugu icin ve sutten kesilme durumunda da cocugun hakkinin elinden alinabilecegi icin onermiyorlar. Ama ailenin izledigi strateji hosuma gitti ben de ozellikle ilk cocuk kiz ise daha kolay kardesin benimsendigini duymustum. Sen cok iyi bir abla olmussun insallah Zumra da zamani gelince oyle olur canim

    ReplyDelete