Aug 29, 2010

Bebegimiz icin Ev Guvenligi 2




Evet sonunda vakit bulup ev guvenligi konusundaki 2. yazima gecebildim. Onceki yazida bebegin emekleme doneminde kalmistik. Bu donemden itibaren artik evinize ceki duzen verme zamaniniz gelmis bulunuyor cunku o zamana kadar koydugunuz yerde oylece duran seker toplari artik mobile hale gelmis bulunuyor. En basta artik ortaliga onun agzina atabilecegi ufaklikta seyleri birakmamak gerekiyor. Ya da sivri, yakici, yanici seylerin, deterjanlarin onun erisemeyecegi yerlere kaldirilmis olasi lazim. Hatta bazen oluyor ki uyuyor oldugu durumlarda gecici olarak bazi seyleri koyarsaniz bile uyandiginda sizden once o fark edebilir. Benim basima cokca geldi, hala da geliyor:)) O yuzden, buraya gelemez, ya da gelse alirim gibi ertelemeler yapmamak lazim.

Basit onlemlerden bahsedecek olursak mesela sivri koseli sehpa veya masalara koselikler takilabilir ya da benim yaptigim gibi battaniyeli bir sehpaniz olabilir:) Cunku bebegimizin guvenligi evimizin guzelliginden tabiki once gelir! Zaten susmus, cicekmis vazoymus oooo onlari sanirim ilk 4 yil kutulara kaldirmak lazim derim ben.

Tabi guvenlik deyince en onemli seylerden biri de prizler. Belki Turkiyede bu cok sorun olamayabilir cunku cogu evde prizler yukarida ama Amerikada cok ciddi bir sorun. O yuzden Zumra emeklemeye basladigi ilk andan itibaren prizlere kapak kaldik. Bunun haricinde yerdeki uclu besli uzatmali fisler icin de guvenlik kapaklari var (resmini yukarida gorebilirsiniz)

Bizim en cok isimize yarayanlardan biri de mutfagin girisine taktigimiz kapi oldu. Cunku mutfak bir bebek icin cok tehlikeli bir yer. Bicaklar, cam tabaklar, yanan ocak vs vs...Burada malum adi ustunde Amerikan mutfak oldugundan mutfaklarda kapi olmuyor. Dolayisiyla boyle bir kapi bizim icin hayat kurtarici oldu! Kapi aldiktan sonra mutfak icin ekstra guvenlik onlemine pek gerek kalmadi. Gecen dusundum de belki Turkiyede bile ise yarayabilir. Cunku her ne kadar mutfakta kapi da olsa kapiyi kapattiginizda bebek sizi goremeyeceginden aglayacaktir dolayisiyla kapi bir ise yaramayacak. Kapi surekli acik tutulup bu tarz bir sey monte edilse ise yarayabilir diye dusunuyorum. Bu tarz kapilar sadece mutfak icin degil evinizde herhangi bir merdiven girisinin onune de konulabilir. Mesela dublex evler icin oldukca gerekli oldugunu dusunuyorum. Yumurcaklar merdiveni fisek gibi bir hizla cikabilse de bir anlik dikkatsizlik yaralanmalara sebebiyet verebilir.

Yani acikcasi bebek ev guvenligi ticaret acisindan bir sektor haline gelmis. O kadar cesit uretmisler ki sasiriyorsunuz. Mesela klozek kapagini acamamasi icin bir alet bile var! Tabi her seyde oldugu gibi secici olmak lazim, buna gercekten ihtiyacimiz var mi diye sormak lazim galiba!


2 comments:

  1. zumranin annesi sayende baya bisiler ogreniyorum blogunda ;)
    Fatma kul

    ReplyDelete
  2. Tesekkur ederim Fattoshcum:) Benim icin de bu surekli bir ogrenme sureci...Zaten yazilarimin amaci da ileride hatirlayacagim guzel anilarin yani sira insanlara da az bucuk faydali olabilmek

    ReplyDelete