Nov 15, 2010

Konusma Gelisimi


Her konuda oldugu gibi cocuklarin konusmasi konusunda da agzi olan konusuyor. Cocugun yaptigi agucuk gugucuk lari kelimelere benzetip sonra da aa 3 aylik cocuk konusuyor sonucuna varanlar mi dersin yoksa aa bak falancanin cocugu bulbul gibi sakiyor sizinki daha bir sey demiyor galiba deyip cocuk karsilastirmasina bayilanlar mi dersin...

Simdi karsilastirma derken 2ye ayirmak lazim. Birincisi 1-1 iki cocugu karsilastirmak ki tamamen faydasiz hatta yanlis bir sey. Ikincisi ise cocugu genel yasit ortalamalariyla karsilastirmak ki bu gelisatini gormek, gerekiyorsa onlem almak icin faydali. Mesela belirlenen ortalama degerler var. Mesela 18 aylik bir cocugun ortalama 10 kelime civari soylemesi gibi. Ama uzmanlarin ortak gorusu ortalama olarak dil gelisiminin 2-3 yas arasi gerceklesmesi. Yani eger 3 yastan sonra da cocuk hicbir kelime konusamiyorsa o zaman bir doktora danisip nedenleri aranabilir.

Zumracim konusma konusunda cok erken giden bir cocuk olmasa da ortalamanin uzerinde denilebilir. Babayi cok kolay soylerken, anne icin 1 ay beklemem gerekti. Yine ablayi cok cabuk ve rahat soylerken abiyi soylemesi bayagi gec oldu hatta birkac hafta once:) Ama bence cocuk neyi deyip neyi diyemediginin farkinda, yani sadece inat olsun diye soylemiyor degil. Yavrum demek ki abi demeyi o kadar istemis ki simdilerde markette gordugu erkek cocuklarina kendini paralarcasina abii abiii diye bagiriyor:))) Isin ilginci yuvarlak sesli harfler (o-u) iceren kelimeleri daha rahat soyluyor olmasi. Mesela tokaya sadece to diyor:) Birkac gun once de anne-babanin aslinda "adda"ya degil de "otul" a gittigini soylemeye basladi. Kitabinda gordugu asi yapan hemsireye "dottor" diye bagirip duruyor:) Bu yarim yamalak konusmaya basladigi zamanlar bence cocuklarin en tatli zamanlari oluyor. Biz de anne-babalar olarak isin keyfini cikariyoruz:))

Not: Fotografi aslinda 5 ay once cektirmistik bloga eklemedigimi yeni fark ettim.

No comments:

Post a Comment