Mar 21, 2011

Kresin bizim icin anlami...




Her calisan anne-baba gibi bizim de yolumuz kresten gecmek zorundaydi. Aslinda belki de olabilecek en iyi sekilde ayarlanmisti bizim icin. Oncelikle anneanne ve babaannelerimiz bizi desteklemek icin gelebildiler, sag olsunlar. Tabi tesekkurun en buyugu dedelere gitmeli. Ozellikle de babama. Her turlu zorlugu, en onemlisi yalnizligi goze alarak 3 kere anneannemizi bize gonderdi. Hatta gelecek icin bile acik cek verdi. Bir de doktora yapmamin onemli bir getirisi oldu diye dusunuyorum. Cunku her ne kadar doktora yogun bir tempoyu icerse de zaman olarak oldukca esneksin. Yani cocugunla o uyanikken vakit gecirip uyuyunca calisabilirsin. Eger bir iste calisiyor olsaydim cocugumun cogu ozel anini kaciracaktim diye dusunuyor ve sukrediyorum.

Bizim kresle maceramiz Zumra yaklasik 19-20 aylikken basladi. Ilk gunler, haftalar cok kotuydu. Babamin bir lafi var onu paylassam halimizi anlarsiniz. Niye yengeyi gonderdin diyenlere soyle diyorum dedi: Torunum kreste agliyor, damat kapida, kizim evde, ben de burda... Gercekten ilk evden ayrilis cok zordu. Yasinin kucuklugunun de etkisi vardi tabi. Insanin gercekten opmeye kiyamadigi yavrusunu baskalarina teslim etmesi cok zor. Hele ki gurbette yasiyorsan o baskasi daha bir baskasi oluyor sanki.

Sonra kresin ilginc bir sekilde kapanmasiyla anneannemizi acil bir operasyonla buraya aldirdik:) Bu saltanat 2 ay kadar surdu. Ve su anki kresimize 2 yastan itibaren baslamis olduk. Aslinda aradan cok uzun bir sure gecmiyor gibi gorunse de 1 ayin bile ne kadar cok gelisime mazhar oldugunu bildikten sonra 4 ayin etkisini gormek zor degil. Bu sefer verdigimiz yer evimize nispeten uzak ama kaliteli bir yer. Her gun degisik bir sanatsal faaliyette bulunuyorlar:) Gunde sadece 3 saat gidiyor ve oglen uykusunu evde uyuyor. Cok sukur ilk birkac gunden sonra neredeyse hic aglamadan gitmeye basladi. Onun kolay alismasi bizi de cok mutlu etti. Artik kres kelimesi icimi acitmiyor.

Peki krese gondermek icin en uygun zaman nedir? Benim gorusum mumkunse en azindan 2 yasina kadar beklenmeli. Cunku 2 yasindan sonra cocuk anne babasindan bagimsizligini ilan ederek sosyallesmeye aciliyor. Diger cocuklarla oynamaktan zevk almaya basliyor. Dolayisiyla oyle bir yer onu cok da mutsuz etmiyor aksine mutlu bile edebilir. Bununla beraber eger herhangi bir zorunluluk yoksa 3 yasina kadar yine de beklense iyi olur derim. Hatta 3 yasindan sonra cocugun yasitlariyla oynayabilecegi gelisimine destek veren bir yere gonderilmesi efdal bile olabilir.

2 comments:

  1. canim oncelikle kres hayatiniz hayirli olsun.Zumracik icin en iyisi olur ins.yaziyi okurken 2 yerde takildim:)birincisi yeni bir bebek mi geliyor? ikincisi cocuklarin krese baslama yasi...o konuda iznnle bisey eklemek istiyorum.cocuklar icin krese baslama yasi 3 yastir ama bu zorunlu durumlarda..cunku hayatin ilk 3 yili mumkunse anneyle dolu dolu gecirilmeli(calisan anneler icin zor bir durum kabul ediyorum)Ancak bu 3 yil cocuk anne iliskisi,dil gelisimi,aile ici kurallarin oturmaya basladigi bi donem.bizim psikolagumuzun deyimiyle mecbur degilsen 4 yastan once krese verilmemeli.Sen de biliyorsundur,3 yasindan once cocuk kreste egitimden cok bakim alir.Eminim sen de yavrunu bu yasta vermekte zorlaniyorsundur.Ama annesi gibi zorluklarin ustesinden gelir zumracik ins.

    ReplyDelete
  2. Tesekkurler Betulcum. Yeni bir bebek gelmiyor:) Tun gun gondermek soz konusu oldugunda 4 yas dedigin gibi daha dogru olabilir. Ama baslangic icin gunde birkac saat 3 yasindan itibaren de olabilir diye dusunuyorum. Ben su an bile Zumranin gitmekten hoslandigini dusunuyorum.

    Bu arada kac anne cocuguyla aktif zaman geciriyor ki gelisimi icin. Eger kaliteli bir yerse kres, cocuk 2 yasinda bile boyama yapiyor, ogretmeninin yardimiyla degisik seyler kesip yapistiriyor, diger cocuklarla beraber sarki soyluyor, hayvanlarin isimlerini ogreniyor vs vs. Cocuk bir nevi sosyallesiyor. Kalabaliga girdiginde bir kenara cekilip oturmuyor mesela...

    ReplyDelete