Nov 20, 2011

Nezle ile Savasma Yollari




Ah su soguk alginligi yok mu, tam yuzsuz bir misafir (!) bir eve girdi mi kolay kolay cikmaz. Birinden baslar, sonra digeri sonra oburu derken en sonunda basa doner...

Zumracik da yine nezle, neredeyse 1 hafta olacak. Ilk etapta burnu su gibi akiyordu simdi biraz daha iyi cok sukur. Hele ilk 2-3 gun burnu tam tikali, cocuk nefes dahi alamiyordu. Ve bu yuzden geceleri surekli uyaniyordu yani ilk gunler cok zor ve uykusuz gecti. Megersem cocugun gece boyu uyanmamasi ne buyuk bir nimetmis onu bir kez daha anladim. Hastalik cok buyuk olmasa da sonuclari itibariyle bizim gibi zamani cok verimli kullanarak ancak hayatta kalabilen :) asiri mesgul aileler icin cok luks kaciyor. O yuzden kendimce "nezleyi nasil evimize sokmayiz" arastirmasi yaptim biraz. Bunlardan bazilarini sizinle paylasmak istiyorum.

En basta nezle bulasicisi bir hastalik. O yuzden sadece birimizin degil hepimizin bazi seylere dikkat etmesi gerekiyor ki aramizda yayilmasin. Bildigimiz gibi ortamdaki mikroplu havayi soluyarak ya da daha da onemlisi ellerle direkt temas sonucu bulasabiliyor. Ondan sonra vucuda girdi mi sinsice bekliyor ta ki bagislik sistemi zayifladigi an sizi maglup edebilsin diye.

Onceden duyardim ki soguk hava hasta etmez diye. Ben de derdim ki hadi canim niye o zaman hep kisin hasta oluyoruz. Yaptigim doktora sag olsun (tek faydasi bu galiba:) bana ogretti ki iki sey arasinda korrelasyon olmasi yani iki seyin ayni anda gerceklesmesi birinin digerine yol actigini gostermez her zaman. Yani ortamda bu iliskiyi etkileyen baska faktorler olabilir. Simdi gelelim konumuza evet daha cok soguk havalarda hasta oluyoruz ama bu soguk hava bizi hasta ettiginden degil indirekt etkisi yuzunden. Birincisi usuyunce bagisiklik sistemimiz zayifliyor bu da hoop firsat kolloyan virusun bizi alt etmesi anlamina geliyor. Ikincisi kis aylarinda gunes isinlarindan yeterince faydalanamadigimiz icin bagislik sistemimize olumsuz etkisi oluyor. Ucuncusu ise hava soguk oldugunda kapali alanlarda cok daha vakit geciriyoruz. Eger bu ortamlar yeterince havalandirilmiyorsa (ki genelde de ortami sogutmamak icin oyle oluyor) o zaman pis havada mikroplar uruyor ve biz de soluyarak cok rahat icimize aliyoruz.

Sozun ozu nezle ile savas icin el birligi ile:

1. Evlerimizi hergun cok ciddi sekilde havalandirmamiz gerekiyor ve yeterince havalandirilmadigini dusundugumuz kapali alanlardan da uzak durmak

2. Bagisiklik sistemimizi guclendirmek.

Bunun icin de hepimizin bildigi dengeli beslenme, stresten uzak durma, bulundugumuz oda sicakliginin optimum olmasina ozen gosterme, yeterli uykunun alinmasi ve egzersiz yapma gibi faktorlere dikkat etmek lazim.

3. Ellerimizi, cocuklarimizin ellerini daha sik bir sekilde sabunla yikamak. Cunku cocuklarin elleri hep agizlarinda yani bu demek oluyor ki ellerine bir mikrop gelse vucudlarina girmemesine imkan yok.

Yasasin saglikli toplum!!!

1 comment:

  1. CANIM COK HAKLISIN,AYRICA BE NEZLE GRIP OLAYLARI BASLAYINCA TAVUK CORBASINA BASVURUYORUM.A.IZNIYLE BAYA ETKILI OLUYOR.TAVSIYE EDERIM.AYRICA COK GECMIS OLSUN.

    ReplyDelete