Dec 2, 2011

Tuvalet egitimi icin en uygun zaman nedir?


Evet bir anne olarak hepimiz bu sorunun cevabini merak ediyoruz. Cunku dogru zaman bulunamadigi taktirde sonuclari cok kotu olabiliyor. Onceki yazilarimda da hep vurguladigim gibi her cocuk birbirinden farkli ve dolayisiyla kendine ozgu bir gelisim takip ediyor. Bunun bariz orneklerini hepimiz etrafimizda birbirinden cok farkli gelisim seyreden kardeslerden gorebiliyoruz.

Herseyde oldugu gibi tuvalet egitimi icin de her cocuga, her sarta uyacak kesin bir zaman soylemek sanirim dogru olmaz. Ancak bununla beraber kendimden ve etrafimdan gozlemledigim kadariyla bunun ey uygun baslama zamaninin 2.5 yasa dogru oldugunu dusunmekteyim. Cocugun tuvaletini tutabilecek kadar kaslarinin gelisimine zaman tanimak gerekiyor ama ayni zamanda da beze yapmanin rahatligini tam olarak bir zevk haline donusturmeden once de olaya mudahil olmak. Etrafimdan duydugum kadariyla bu uygun zamani kaciranlar yani gec kalanlar sonrasinda cocuk tutabildigi halde beze karsi olusan guclu bagi kirmakta oldukca zorlandiklarini soyluyorlar. Gereginden once baslayanlarda da cocuk fizyolojik olarak hazir olmadigindan hem kendilerini hem de cocugu bos yere yipratmis oluyorlar.

Tabii bu zaman kararinda cevresel faktorlerin de onemi buyuk. Mesela uzmanlar bunun cocuk icin cok onemli bir esik oldugunu dolayisiyla cocugun hayatindaki diger seylerin nisbeten stabil olmasi gerektigini vurguluyorlar. Mesela sutten kesmeyle tuvalet egitiminin ayni doneme denk getirilmemesi gibi. Ya da annenin ise baslamasi, ev tasinmasi gibi ornekler arttirilabilir.

Alisma suresi de oldukca degisiklik arzeden bir konu. 1 haftadan 6 aya kadar varyasyonlari olabiliyor. Hatta buyuk ve kucuk tuvaleti ogrenme sirasi da cocuktan cocuga degisiyor. Mesela bazi cocuklar buyugu cok kolay ogrenirken digerleri kucuk de oldukca zorlanabiliyorlar.

Zannimca her annenin bu konuyla ilgili komik hikayeleri vardir (her ne kadar yasanirken komik olmasa da:). Ama herhalde en onemli sey cocukla o kuvvetli bagin kurularak en uygun zamani hissetmek boylece bu onemli gecisin daha kolay atlatilmasini saglamak.

No comments:

Post a Comment