Dec 5, 2011

Her yerimizi prensesler sardi:))



Gunumuzde pazarlama uzmanlari tabiri caizse penceleriyle cocuklari cepecevre sarmis durumda. Cocuklarla ilgili hemen hemen her seyde bir cocuk karakterinin lisansli urununu bulabiliyorsunuz. Bunlar tabak, bardaktan tutun da, battaniyeler, carsaflar,ic camasiri,turlu kiyafetler, sandalye, masa, dis macununa kadar. Oyuncaklari hic saymiyorum. Yani bir cocugun hayatini idame ettirmesi icin gerekli olan her urunu ayni lisansli karakterle bulmak mumkun nerdeyse. Cocugunuz hele ki bir karaktere baglanmis olmasin artik evinizin her kosesinde onunla ilgili bir seyler gormek kacinilmaz olabiliyor. Amerika'da aslinda bu olay cizgi film karakterlerinden ziyade Disney film karakterleriyle karsimiza cikiyor. Hal boyleyken kizlar icin prensesli, Dorali karakterler meshurken, erkek cocuklar icin Toy story ve araba filminin karakterleri one cikiyor. Bildigim kadariyla Tr'de ise su an Caillou karakterli urunler ortaligi kasip kavuruyor. Isin ilginci her ne kadar bu cizgi filmin ana vatani Amerikanin dip komsusu olan Kanada olsa da, burda yani Amerika'da Caillou iceren neredeyse hic bir sey yok. Sanirim burda Walt Disney sirketinin tekeliyle karsi karsiyayiz.

Gelelim Zumranin dunyasina. Bizim bu olaya start vermemiz Walt Disney'e tatile gitmemizden sonra basladi sanirim. Orada Disney'in olusturdugu prenses karakterlerinin kiyafetine sacinin sekline varincaya kadar tipkisinin aynisini gercek insanlarla olusturmuslar. Parktaki bir bolumde cocuklar (tabi ki kizlar) gidip onlarla fotograf cektiriyorlardi. Zumra oraya gittiginde 2 bile olmamisti ama oranin buyulu dunyasindan nasibini aldi:) Fotograf cektirdi onlarla sonra Zumra'yi sevdiler iste o andan sonra Zumracigimin onlara karsi bir sevgisi basladi. Prenses diyemedigi icin onlara "cici abla" dedi ve o oyle kaldi. Simdi bir sey alacagimiz zaman cici ablali bir alternatif gorse tabi ki onu istiyor.

Ben bu karakter lisansli urunleri cok da abartma taraftari degilim. Ama bazi seylerde cocugu ilk etapta tesvik icin bayagi ise yariyor. Mesela tuvalet egitimi asamasindayken kolaylik olsun diye kilota baslamamistik. Sonrasinda ise Zumra giymek istemedi cunku rahata alismisti. Ben de dusundum ki eger "cici abla"li bir kilot alirsam belki sever ve giyer. Vee sonuc ise yaradi:))

Not: Evimizde aklima gelen prenses karakterli urunleri bir araya toplayip fotografini cektim.

No comments:

Post a Comment